Tjänster

Tjänster

Klicka på respektive rubrik för mer information. Ring eller maila för prisuppgift.

Vaccination

Glöm inte att ta med hästens pass.

Följande sjukdomar vaccinerar man hästar mot i Sverige:

Är du osäker på vilka vaccin din häst behöver – kontakta mig så hjälper jag dig.

Tänk på att gärna samla flera hästar att vaccinera vid samma tillfälle då det är inställelse/bilkostnaden som är en stor del av kostnaden vid en enstaka vaccination. 

Hästtandvård

Ett av mina specialintressen är hästens tänder. Jag har gått samtliga tre delkurser i svenska utbildningen till hästodontolog (veterinär med specialutbildning på tänder). Jag utför rutinundersökningar och behandlingar, åtgärder vid problem, hjälp med utprovning av betsel/träns, vargtandsoperationer.

Tandundersökning utförs genom att ge hästen lugnande läkemedel. Hästen får på en munstege så att munnen kan öppnas upp ordentligt. Sen undersöks hästens mun och tänder noggrant med hjälp av en stark lampa och olika instrument. Om åtgärder behövs sker det med precision med slipinstrument.

Olika problem som kan ses är betselorsakade skador på tänder och slehinnor, över-/underbett, hakar, foderinpackningar, karies, sprickor/frakturer i tänder m.m. Typ av problem avgör hur ofta hästen behöver kontroll och behandling. Boka en tid så lägger vi upp en plan för just din häst!

DSC_2438

Föreläsningar/kurser

Jag föreläser gärna och har stor erfarenhet av utbildning. Jag har undervisat veterinärstudenter, håller i distansutbildningar och har regelbundet föreläsningar i olika format. Föreläsningar/utbildningar för stora som små sällskap: ridskolor, ridklubbar eller ett gäng hästägare. Gärna vid stall så att praktiska demonstrationer kan ske på riktiga hästar. Exempel på föreläsningar:

  • Första hjälpen för häst
  • Hoven – anatomi, fysiologi, sjukdomar och skador
  • Hästens munhåla och tänder
  • Hästens parasiter

Hör av er om vad ni har tänkt er så anpassar jag föreläsning/utbildning efter era önskemål och kunskapsnivå på deltagare.

Referat från en av kurserna jag haft

Exempel på kursinnehåll

Omdömen från en annan kurs

Jag är även kursledare för ”Kompetensbevis för hästtransport” via Studiefrämjandet se mer info här

Besiktning

Besiktning inför försäljning/köp, försäkring eller allmän hälsokontroll. Gårdsbesiktning av din häst sker på plats vid ditt stall. Det bör finnas ett plant och fast underlag att springa med hästen på samt ett ställe där det går att longera på. Bäst är om både köpare och säljare kan närvara vid besiktningen. Glöm inte att ta med hästens pass.

Skriv ut och fyll i följande dokument och ta med vid besiktningen:

Besiktning häst – Djurägarinformation

Besiktning häst – Beställning besiktning [/accordion]

ID-kontroll/chipmärkning

Jag är godkänd ID-kontrollant för de flesta hästraserna. ID-kontroll/chipmärkning behövs bland annat när hästen ska registreras och få sitt pass.

För mer info och vad som gäller för just din häst/ras se länk:

Svehast – Hästpass

Avmaskning

Har du tagit träckprov på din häst och behöver hjälp med rådgivning och eventuellt recept på avmaskningsmedel så är det bara att kontakta mig via mail eller telefon. Om du tagit träckprov bifogar du ditt provsvar så hjälper jag dig att tolka det och skriva ut rätt preparat.

Länkar till några olika laboratorier som analyserar träckprover:

OBS! Kom ihåg att jämföra de olika analyserna och inte bara priserna. T.ex ingår inte alltid odling för stora blodmasken och analys för förekomst av bandmask.

SVA

Vidilab / Kolla masken

Equippo Lab

Receptet får du som ett e-recept att hämta ut på valfritt apotek eller så kan du välja att få avmaskningsmedlet hemskickat via Apoex (fraktkostnad tillkommer). Receptarvode tillkommer på alla recept.

Kirurgi

Diverse sårskador, kastrationer (stående), stygntagning/kontroll efter operationer etc.

Akuta skador & sjukdomar

I mån av tid hjälper jag dig akut om din häst har drabbats av till exempel fång, kolik, sårskador, ögonskador, feber. Ring för rådgivning och undersökning/behandling.

Hältutredning

Akut hälta, hovbölder, fång. Enklare utredningar (böjprov). För mer avancerad hältutredning rekommenderas klinik med bättre faciliteter (hältgång, röntgen etc).

Tävlingsveterinär

I mån av tid ställer jag gärna upp som tävlingsveterinär i alla discipliner.

Mer info om när tävlingsveterinär behövs etc finns att läsa på Jordbruksverkets hemsida:

Jordbruksverket – tävlingsveterinär 

Andra djurslag

Givetvis hjälper jag dig även med enklare åtgärder på andra djurslag såsom hund/katt när jag ändå är på plats, t.ex. vaccinationer.

20140923_203012